De Rijksoverheid presenteerde vorige week samen met ruim 70 organisaties het Nationaal Preventieakkoord. In Rotterdam volgt hierop eind volgend jaar het Rotterdams Preventieakkoord. Maar dat wil niet zeggen dat er nu nog niets gebeurt in de stad. Sterker nog, binnen het netwerk Gezond010 wordt er keihard gewerkt aan een gezonde stad.

In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende landelijke organisaties over het aanpakken van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Door de gezamenlijke aanpak kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. In Rotterdam wordt er in het netwerk Gezond010 al meer dan twee jaar samengewerkt aan een gezondere stad en gezondere inwoners, op thema’s die nu ook terugkeren in het Nationaal Preventieakkoord.

Rookvrije generatie

Het Nationaal Preventieakkoord moet leiden tot een rookvrije generatie in 2040. In Rotterdam werden het afgelopen jaar familiepark Plaswijckpark, kinderboerderijen en scholen zoals het Grafisch Lyceum al rookvrij. Een ontwikkeling die zich komend jaar onherroepelijk zal doorzetten in de stad, waar onder meer het Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam eerder al opriepen tot een rookvrije buitenruimte. De gemeente Rotterdam heeft hierop aangegeven rookvrije zones in willen te stellen.

Overgewicht

Aan Rotterdamse gezonde schoolkantines wordt ook al hard gewerkt. Vaak samen met de leerlingen, zoals op het Comenius College. Ook op een aantal sportaccommodaties, waaronder de Rotterdamse zwembaden en sporthallen voert gezond al de boventoon.

Gezonde werkvloer

Ook gaat in het Nationaal Preventieakkoord én binnen Gezond010 bijzondere aandacht uit naar de werkvloer. Gezonde en vitale medewerkers zijn het doel, waartoe in Rotterdam al volop initiatief wordt genomen. Bijvoorbeeld door Gezond010-partners de RET, het Robedrijf en de politie eenheid Rotterdam. Binnen de onlangs gestartte masterclass ‘Samen aan de slag voor vitale medewerkers’ delen werkgevers kennis en ervaring over de gezonde werkvloer.

Kortom: het Nationaal Preventieakkoord is voor Gezond010 en al haar partners een mooie steun in de rug, bij het samenwerken aan een gezondere stad met gezondere inwoners. Samen voor een gezondere stad!

Meer weten? Lees alles over het Nationaal Preventieakkoord op www.rijksoverheid.nl/nationaal-preventieakkoord.