Rutger vd Windt spreekt op de bijeenkomst Mentaal Gezond.

Op donderdag 23 mei vindt in Rotterdam het Gezond010-congres Mentaal gezond: een hoofdzaak plaats. Trainer-coach Rutger van der Windt van Avant Business host die dag een workshop over vitaliteit en stressmanagement.

Een training geven tijdens een groot congres – stressvol of blaak je van de energie als je eraan denkt?

Van der Windt: ‘Ik vind het geven van trainingen het leukste onderdeel van mijn werk, hier doe ik het voor. Natuurlijk zal ik op de dag zelf wat spanning en opwinding voelen, om het maar positief te labelen. Dat is trouwens voor iedereen handig om te doen. Tot op zekere hoogte hebben we best wel wat invloed op onze emoties en gedachten. Als je je daar bewust van bent, kun je dus ook sturen.’

Hoe?

‘Neem spanning. De een voelt het in zijn maag, de ander in zijn schouders. Benoem je het als signaal dat er iets groots staat te gebeuren of denk je “o jee, daar gaan we weer”? Dat laatste is niet eens zo erg, als je het ook maar kunt relativeren. Spanning mag, maar ertegen vechten en het wegduwen is onhandig. Daar wordt het alleen maar erger van.’

Jullie workshop heet Lol, leren, laden. Dat wordt lachen?

‘Dat is wel de bedoeling, ja. Het congres gaat over een serieuze zaak, met veel aandacht voor depressie en burn-out. Wie daar uren mee bezig is, kan wel wat ontlading gebruiken. We hebben twee oefeningen voorbereid. Over verandering en over omgaan met stress. Verandering waar niet om gevraagd is, is voor mensen binnen organisaties oorzaak van veel stress. Hoe kun je mensen meekrijgen als je verandering van ze verwacht? En hoe houd je mensen bevlogen in hun werk in plaats van dat ze afdrijven naar een burn-out? Daar gaan we mee aan de slag, maar dan wel met een lach.’

Jullie focussen op positiviteit tijdens de workshop. Maar niet alles in het leven is positief, toch?  

‘Klopt, iedereen komt pijn en verdriet tegen. Maar wij geloven wel in positieve psychologie. De kunst is om – wanneer iets niet lukt – het niet permanent en persoonlijk te maken. Als een training van mij niet lekker loopt, dan help ik mezelf niet door mezelf voor te houden dat het nooit wat met me wordt. Maar stel ik “Het is deels gelukt,” dan heb ik alweer voldoende ruimte in mijn hoofd om er volgende keer opnieuw vol energie voor te gaan. Het gaat om realiteitszin. Als ik vijf jaar lang na elke training met een slecht gevoel blijf zitten, dan kom ik er natuurlijk niet met het sturen op positieve gedachten.’

Lukt het jezelf om vitaal aan het werk te blijven?

‘Tachtig procent van de tijd. Af en toe zak ik even weg – open zijn over dat je het soms ook even niet weet raad ik leidinggevenden van harte aan. Op ons werk doen we hard ons best om er goed op te staan. Maar mensen zijn kwetsbaar, en die kwetsbaarheid mogen we best tonen. Gelukkig weet ik inmiddels wat me te doen staat als ik niet zo lekker in mijn vel zit. Gezond eten, sporten, mediteren, voldoende slapen en mezelf op tijd uitspreken als iets me dwarszit – dat is de basis. Laat ik dat versloffen, dan krijg ik redelijk snel een rekeningetje gepresenteerd. En die ben ik natuurlijk liever voor.’

Avant Business inspireert, motiveert en activeert organisaties tot gezond leven en werken. Meer weten over hun Rotterdamse aanpak? Kijk op Avantbusiness.nl.