Nieuwe website zet in op alcoholpreventie volwassenen
De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat Rotterdamse ouderen gezond en vitaal ouder kunnen worden. Een gezonde lifestyle met verstandig of geen alcoholgebruik past hierbij. Daarom is er een nieuwe website www.maakuwkeus.nl. Op deze website is informatie te vinden over alcohol en ouder worden en een preventief hulpaanbod. U als professional kunt uw cliënt op deze website wijzen.
Doelgroep
Het Rotterdamse alcoholbeleid benadrukt het belang van alcoholpreventie onder alle leeftijdsgroepen, met speciale aandacht voor 55-plussers. De bevolkingsprognose laat zien dat in 2040 bijna 35% van de Rotterdammers 50 jaar of ouder is. Tussen de 7% en 13% van de 55-plussers drinkt overmatig. Van overmatig alcoholgebruik is sprake bij 14 glazen of meer (vrouw) per week of 21 glazen of meer per week (man).
Gezondheid
Dit hoge percentage overmatige drinkers onder 55-plussers is zorgwekkend, omdat ouderen gevoeliger zijn voor de schadelijke gezondheidseffecten van alcohol. Als men ouder wordt, wordt het lichaam gevoeliger voor de effecten van alcohol. Men raakt hierdoor sneller onder invloed en heeft daardoor meer risico op gezondheidsschade. Het advies van de Gezondheidsraad luidt: drink geen alcohol of drink in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag.
Website en Moti55
De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat Rotterdammers gezond en vitaal ouder kunnen worden. Dit doet de gemeente samen met partner Antes, een organisatie gespecialiseerd in preventie en verslavingszorg. De nieuwe website www.maakuwkeus.nl maakt ouderen op een laagdrempelige manier bewust van hun alcoholconsumptie en informeert hen over middelengebruik en de effecten hiervan. Zo kan men hier informatie vinden over de invloed van alcohol op de gezondheid of een zelftest doen.
Hulpaanbod
Ook is er hulpaanbod voor mensen die willen minderen of stoppen met drinken of zich zorgen maken over het alcoholgebruik van dierbaren. U kunt als professional uw cliënt wijzen op deze website. Als u uw cliënt direct wilt doorverwijzen naar gesprekken met een preventiemedewerker van Antes, kunt u contact opnemen via: preventie@anteszorg.nl. Antes biedt Moti55 gesprekken aan, waarbij een preventiemedewerker op een laagdrempelige manier samen met de deelnemer het gesprek aangaat over alcoholgebruik. Dit zijn 4 gratis gesprekken, waarbij geen verwijzing nodig is en er geen dossier wordt aangemaakt.