Patrick van Luijk en Kathleen Paal in de studio voor de Rijnmond Fitweken

Gezonde recepten, oefeningen om fit(ter) te worden en tientallen tips en adviezen. Het waren de ingrediënten voor de Rijnmond Fitweken op Radio Rijnmond. Vier maandagen op rij schoof Gezond010-ambassadeur Patrick van Luijk aan bij presentator Erik Lemmers om te praten over het belang van een gezonde leefstijl.

Januari is doorgaans de maand dat veel mensen aan hun gezondheid werken. Na de decembermaand vol zoete lekkernijen, borrels en kerstdiners komen in de eerste maand van het jaar de goede voornemens om de hoek kijken. In 2021 was een gezonde start van het nieuwe jaar nóg belangrijker, omdat we vanwege de coronapandemie meer thuis zitten. Daardoor bewegen we minder en kampen ook meer mensen met mentale gezondheidsproblemen.

Mede daarom werkten RTV Rijnmond, Gezond010 en onze ambassadeur Patrick van Luijk en zijn bedrijf BioCheck samen aan de Rijnmond Fitweken. Gedurende vier maandagen in januari schoof Patrick tussen 10.00 en 13.00 uur aan bij het radioprogramma van Erik Lemmers. Op die manier werd het onderwerp gezonde leefstijl bij Rotterdammers en regiogenoten onder de aandacht gebracht. Dat aantal werd flink vergroot doordat RTV Rijnmond de items ook online plaatste.

Oefeningen en recepten

Een van de vaste onderdelen van de show was de oefening van Patrick. Zo demonstreerde de oud-Olympiër hoe je ‘handloos’ en ‘eenbenig’ kunt opstaan, om je lijf soepeler te houden. In de tweede uitzending deed hij een nekoefening, speciaal voor mensen die veel achter de computer zitten. Ook liet hij de resting squat zien, een goede en vrij makkelijke oefening om spanning uit je rug te halen. Patrick stimuleerde kijkers en luisteraars om hiermee aan de slag te gaan en video’s van deze (of andere) oefeningen in te sturen. Elke week kwamen er meer reacties binnen via zowel telefoon als app en social media. Daarnaast was gezonde voeding een terugkerend thema. Kathleen Paal van Gezond010-partner MoveDis deelde elke week een nieuw, gezond recept. Van een kruidenomelet tot een kadetje tonijnsalade en van een flensje met gerookte kip en Chinese kool tot een bruinebonensalade.

Thema-uitzendingen

Naast deze vaste onderdelen stond elke week een ander thema centraal. Zo kwam Kathleen uitgebreid aan het woord tijdens de derde aflevering op 18 januari. Ze sprak onder meer over het belang van een gezond ontbijt en het MoveDis-keurmerk dat ze ontwikkelde voor afhaalrestaurants op Rotterdam-Zuid. Ook beantwoordde ze vragen van luisteraars en van Patrick. De voormalig sprinter vroeg wat een alternatief kan zijn voor het eten van een snelle kapsalon vóór het sporten. Kathleen haalde meal prepping aan, oftewel: het plannen en voorbereiden van je eigen gezonde maaltijd. Ook het belang van het eten van onbewerkt eten kwam aan de orde. Tot slot schotelde ze het recept van die week voor aan Erik en Patrick, die hoorbaar smulden van de gezonde lekkernij.

Belastbaarheid

In de eerste aflevering vertelde Patrick over fit worden en blijven. Hoe houd je je goede voornemens vol? Waarom is een goede manier van ademhalen zo belangrijk? Wat voor voeding helpt je lichaam beter te herstellen? Daarbij kwamen onder meer de methode en programma’s van zijn bedrijf BioCheck naar voren. BioCheck helpt mensen te herstellen van een burn-out of (extreme) vermoeidheidsklachten. Patrick schetste daarbij dat het belangrijk is dat je lichaam zich kan blijven herstellen in rust. ‘Als je constant te veel stress ervaart, dan kan je lichaam niet goed meer herstellen. Je belastbaarheid neemt af en daardoor voel je je kapot aan het einde van de dag,’ vertelde hij. In het verlengde daarvan stond in uitzending 2 stress en mentale gezondheid centraal. Danine van Rijswijk, psycholoog en leefstijlcoach van Gezond010-partner Avant Sanare, sprak onder meer over stress en de relatie met je lichaam. Daarbij gaf ze tips die ervoor kunnen zorgen dat je minder stress hebt. Ook ging ze in het op het belang van goed slapen en de invloed van schermen en apparaten op je brein.

Stoppen met roken

De laatste uitzending werd door presentator Erik Lemmers geopend met de woorden: ‘De afgelopen weken hebben we het gehad over dingen die je kunt doen, vandaag gaan we het hebben over dingen die je beter kunt laten.’ Zo ging het voor een groot deel over stoppen met roken en andere stimulerende middelen. Robert Weij van Pluhz leverde daaraan een sterke inhoudelijke bijdrage. De luisteraars kregen – evenals in de drie weken daarvoor – eenvoudige en concreet toepasbare tips die ze meteen in hun leven konden toepassen. ‘Als je wilt stoppen, zeg het dan tegen je directe omgeving. Dat helpt,’ stelde Robert. ‘Maar het lukt alleen als je het zelf écht wilt.’ Lemmers sloot de uitzending af door te zeggen dat hij veel geleerd had in de afgelopen vier weken. Iets dat ongetwijfeld ook gold voor de luisteraars.

 

Alle afleveringen van de Rijnmond Fitweken zijn terug te luisteren op de website van RTV Rijnmond. Hier vind je ook video’s van de oefeningen van Patrick én de gezonde recepten van Kathleen Paal van MoveDis.