Medewerkers van het Huis van de Wijk genaamd De Propeller nemen bord in ontvangst met de tekst 'topprestatie'

In Huis van de Wijk De Propeller is gezond eten en drinken tegenwoordig vanzelfsprekend. De switch naar een gezonder voedselaanbod leverde de ontmoetingsplek in de Provenierswijk de titel Topprestatie op. ‘Al het ongezonde hebben we verbannen.’

Proosten op een gezonder voedselaanbod? Dat doe je natuurlijk met een mocktail, oftewel: een alcoholvrije cocktail. En dus gaan er deze maandagochtend tientallen glaasjes de lucht in, gevuld met bruiswater, limoen en munt. De virgin mojito smaakt de aanwezigen in Huis van de Wijk De Propeller goed. De stemming is sowieso opperbest, want Jamaa Hadjji – namens welzijnsorganisatie SOL beheerder van de locatie – heeft kort daarvoor een mooi rechthoekig bord ontvangen, met daarop de erenaam Topprestatie. Als dit bord straks hangt, ziet iedereen dat De Propeller werk maakt van een gezonder voedselaanbod.

Gezond moet vanzelfsprekend worden

Namens de gemeente deelde teamleider gezondheid Carina van der Beek niet alleen de Topprestatie uit, maar ook complimenten aan de medewerkers en vrijwilligers van SOL. ‘Jullie hebben met recht een topprestatie geleverd,’ zei Carina. ‘Rotterdam wil een vitalere stad worden, waar gezonde keuzes vanzelfsprekend zijn. Huizen van de Wijk zijn belangrijke plekken om dat voor elkaar te krijgen. Omdat jullie midden in de samenleving staan, dicht bij het dagelijks leven van mensen. Daarom is een gezonder voedselaanbod in Huizen van de Wijk belangrijk voor de gemeente. Daarnaast lobbyen we bij de overheid voor het goedkoper maken van gezond eten en drinken. Want dat is de basis.’

Al het ongezonde verbannen

Beheerder Jamaa nam de complimenten vol trots in ontvangst. ‘Ik ben hier op 1 januari 2022 begonnen,’ vertelde ze na alle festiviteiten. ‘Er waren ontzettend veel uitdagingen op deze locatie, waaronder het gezonder maken van het voedselaanbod. Het was normaal dat mensen hier hun eigen eten en drinken mee naartoe namen. Vaak ongezonde dingen. Ook ons aanbod was veelal ongezond. Ik heb voor een rigoureuze aanpak gekozen: wij hebben zelf al het ongezonde verbannen. Dat leek mij voor deze locatie de beste manier. Het meenemen van ongezond eten gebeurt nog minimaal; wij blijven het gezonde beleid benoemen. Voor sommige medewerkers en vrijwilligers was het even wennen, maar door de duidelijke aanpak is bij iedereen het belang van gezond eten doorgedrongen.’

Gewoontes doorbreken

Bij het verandertraject werd SOL geholpen door JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst). Deze organisatie begeleidt locaties bij de aanpassing van hun voedselaanbod, daarbij inhoudelijk gesteund door het Voedingscentrum. Met hun Teamfit-werkwijze zet JOGG zich in voor een gezondere sport-, buurt- en vrijetijdsomgeving. Teamfit-coach Eveline Pleijte begeleidde De Propeller. ‘Ongezonde keuzes zijn vaak een gewoonte,’ vertelt zij. ‘Je moet mensen helpen om die gewoonte te doorbreken. Dat kan door meer gezonde opties aan te bieden. Maar ook door de gezonde optie duidelijker te presenteren en de ongezonde optie juist minder prominent. Zo worden mensen minder verleid. Om voor de titel Topprestatie in aanmerking te komen, moeten locaties sowieso groente en fruit aanbieden. Daarnaast moet een derde van het aanbod gezonder zijn dan voorheen. De Propeller heeft ervoor gekozen om het volledige aanbod gezonder te maken. Dat kan uiteraard ook!’

Gezonde kapsalon

Jamaa ziet dat de aanpak van SOL aanslaat. Bij alle doelgroepen uit de wijk. ‘Tijdens de Superchefs-kookworkshops maken jonge kinderen samen gezonde maaltijden, die ze vervolgens samen opeten. Diverse kookgroepen die hier voorheen vooral vlees aten, sturen me nu foto’s maaltijden vol groente, die ze zelf thuis hebben bereid. Een ander mooi voorbeeld vond plaats op onze inloopavond voor jongeren, waarop ook wordt gekookt. De jongens wilden die avond kapsalon eten. Ik heb aangegeven dat zelf gezonde kapsalon maken de enige optie was. En dat is gebeurd; met ovenfriet, zelfgemaakte shoarma en verse groente. Dat had ik een jaar geleden niet durven hopen, maar het is ons wel gelukt. Met elkaar. Daar ben ik ontzettend trots op!’

De gemeente Rotterdam startte ruim twee jaar geleden met het gezonder maken van het voedselaanbod in Huizen van de Wijk. Een jaar geleden ontvingen de eerste vier huizen de titel Topprestatie. In de loop van 2022 werd het toewerken naar een gezonder voedselaanbod opgenomen in de welzijnsopdracht. De Propeller is het eerste Huis van de Wijk die sinds de nieuwe opdracht voldoet aan de normen.