Rotterdam kiest in 2019 nog nadrukkelijker voor preventie. Een kennismakingsprogramma met sport en bewegen, een stoppen met roken-challenge en een cursus omgaan met stress worden voor Rotterdammers met een VGZ Rotterdampakket vergoed vanuit een nieuw preventiebudget.

Het Rotterdampakket van zorgverzekeraar VGZ is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Sven de Langen, wethouder volksgezondheid, zorg, ouderen en sport, is blij met de focus op preventie. ‘Preventie is belangrijk,’ zegt hij. ‘Voorkomen is immers beter dan genezen. Ik ben er daarom trots op dat we Rotterdammers met een VGZ Rotterdampakket een preventiebudget kunnen bieden.’

Preventiebudget
Alle Rotterdammers kunnen kiezen voor het VGZ Rotterdampakket. Er zijn twee pakketten:

  1. Het VGZ Rotterdampakket, deze is vooral geschikt voor Rotterdammers met een hoog zorggebruik. Dit pakket heeft een preventiebudget van € 400.
  2. Het VGZ Rotterdampakket Compact, deze is vooral geschikt voor Rotterdammers met een laag zorggebruik. Dit pakket heeft een preventie budget van € 200.

Verzekerden besluiten zelf of en waarvoor zij het preventiebudget willen inzetten. VGZ biedt bij de start drie opties voor preventie en zal het aantal mogelijkheden waaruit gekozen kan worden in de loop van 2019 verder uitbreiden.

BeweegPlus
Rotterdammers die (opnieuw) willen kennismaken met sporten of bewegen in verenigingsverband, kunnen terecht bij BeweegPlus van Rotterdam Sportsupport. ‘Het vergoeden van sport en andere gezondheidsactiviteiten is een enorme doorbraak,’ zegt Gert-Jan Lammers, directeur van de organisatie die samen met sportverenigingen verspreid over Rotterdam laagdrempelige kennismakingsprogramma’s gaat aanbieden. ‘Zo helpen we mensen om bewegen een vaste plek te geven in hun nieuwe leefstijl.’

Stoppen met roken
De stoppen met roken-challenge van Pluhz wordt ook vergoed vanuit het preventiebudget. Dit programma richt zich op Rotterdammers voor wie eerdere stop-cursussen niet hebben geholpen om van het roken af te komen. Tijdens de challenge wordt veel tijd besteed aan factoren die verband houden met het roken, zoals stress, het ontbreken van een baan en financiële problemen. Vaak draagt het programma van Pluhz ook bij aan het verminderen van eenzaamheid.

Omgaan met stress
Stress is een niet te onderschatten oorzaak van veel gezondheidsproblemen van Rotterdammers. Daarom biedt VGZ inwoners met een Rotterdampakket de kans om deel te nemen aan de preventiecursus Omgaan met stress van het Rotterdamse Avant Sanare. Wat doet stress met je lichaam? Hoe stop ik met piekeren? Hoe zorg ik voor een goede nachtrust? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de cursus met praktische oefeningen. Deelnemers verbeteren hun persoonlijke situatie en verminderen de kans op psychische klachten.

 VGZ is met ruim 2,1 miljoen verzekerden een van de grootste zorgverzekeraars zonder winstoogmerk van Nederland. Samen met de gemeente Rotterdam ontwikkelde het VGZ Rotterdampakket.
Meer weten over deze zorgverzekering? Kijk op
vgz.nl/rotterdam.
Meer weten over de preventiebudgetten? Kijk op
https://www.vgz.nl/gemeenten/preventiebudget