Prostaatkankerpatiënten kunnen baat hebben bij een gericht, ontstekingsremmend voedingspatroon. Op die uitkomst hoopt Gaston Remmers van Patiënt & Voeding, een van de drijvende krachten achter het onderzoek Prostaatkanker en Voeding van het Erasmus MC.

Remmers weet waarover hij praat. Hij had zeven jaar geleden tongkanker en was lector op een agrarische hogeschool. ‘Ik wilde weten welke voeding mij kon helpen bij mijn herstel,’ zegt hij. ‘Op die vraag kreeg ik in de zorg nauwelijks antwoord. Dus ben ik zelf gaan zoeken. Zo kwam ik in contact met andere patiënten die ook zochten naar informatie. Een aantal experimenteerde al met bepaalde ingrediënten en dacht daar baat bij te hebben. Dat bemoedigde me.’

Voeding centraal, in plaats van ziektebeeld

Het is mede deze gezamenlijke zoektocht die in 2015 leidde tot het Platform Patiënt & Voeding. ‘Patiëntenverenigingen besteden altijd wel aandacht aan voeding rondom het ziektebeeld dat ze vertegenwoordigen, maar in de kantlijn’ zegt Remmers. ‘Wij hebben het omgedraaid en zetten wat patiënten zelf met voeding kunnen doen centraal. De stem van de patiënt hierover moest beter gearticuleerd worden. Ook omdat in de landbouwsector wel gepraat werd over wat bepaalde groenten en fruitsoorten kunnen betekenen voor iemands gezondheid, maar nooit met de patiënten zelf.’

Eindelijk onderzoek

Al sinds de jaren tachtig is bekend dat bepaalde voeding een positief effect kan hebben op het verloop van prostaatkanker. Maar wetenschappelijk onderzoek hiernaar blijkt lastig, omdat het effect van aanpassingen in voedingspatroon pas na vele tientallen jaren objectief is vast te stellen. ‘Met meerdere aanpassingen is het ingewikkeld om een effect toe te schrijven aan een bepaalde verandering,’ zegt Remmers. ‘Dat maakt wetenschappers huiverig. We hebben de onderzoeksvragen nu zo geformuleerd, dat ze acceptabel zijn voor medici en patiënten. Waardoor het Erasmus MC dus sinds begin 2019 onderzoek doet.’

Speciale groenterassen

Voor het onderzoek Prostaatkanker en Voeding is een voedingspatroon opgesteld dat de gezondheid van mannen met prostaatkanker ondersteunt. ‘Patiënten hebben hier een grote stem in gehad, op basis van eigen ervaringen,’ zegt Remmers. ‘Gember, kurkuma, bepaalde champignons. Ingrediënten waarvan het aannemelijk is dat ze helpen. Simpel gesteld komt de basis verder neer op heel veel groenten, in heel veel verschillende kleuren en smaken. Telers zijn aan de slag gegaan met speciale tomatenrassen waar de belangrijke voedingsstof lycopeen veel in zit. Zo is er echt een voedingspatroon voor deze groep mannen ontstaan.’

Hoopvol

In 2019 startte het onderzoek met een eerste groep patiënten. Voorlopige resultaten zijn nog niet bekend, maar Remmers is hoopvol. ‘Het zou mooi zijn als we wetenschappelijk kunnen vaststellen dat dit dieet met speciaal gekweekte groenten de kwaliteit van leven van prostaatkankerpatiënten verbetert. En laten zien het een positief effect heeft op belangrijke bloedwaarden. Als dát lukt, dan ligt er een mooie basis voor vervolgonderzoek. En zijn we als Patiënt en Voeding weer een stap dichter bij ons doel: voeding belangrijker maken in de gezondheidszorg.’

 

Platform Patiënt & Voeding en het Erasmus MC zoeken nog 125 prostaatkankerpatiënten die willen deelnemen aan het onderzoek Prostaatkanker en Voeding. Meer weten of direct aanmelden? Kijk op Patientenvoeding.nl.