Zilveren Schoolkantine Schaal voor 3 locaties van het STC

Studenten van het Scheepvaart en Transport College (STC) kunnen sinds kort meer én makkelijker gezonde keuzes maken in de schoolkantine. Het Voedingscentrum beloonde de enthousiaste inspanningen van het STC en cateraar Appèl met de Zilveren Schoolkantine Schaal.
Liefst 3 zilveren Schoolkantine Schalen overhandigde wethouder Faouzi Achbar (onder andere Sport en Welzijn) eind januari aan Petra van Lange, lid van het college van bestuur van STC . Op 3 locaties (Lloydstraat, Waalhaven, Anthony Fokkerweg) werkte de opleiding hard aan een gezonder aanbod in de kantine. De feestelijke overhandiging vond plaats op de hoofdlocatie van het STC aan de Lloydstraat. Getoost werd er met een glaasje muntwater.
Gezonde toekomst
‘Toen ik naar de middelbare school ging, nam ik weleens een zakje chips uit de automaat’, vertelde wethouder Achbar bij de overhandiging. Dit is nog steeds verkrijgbaar in de kantine, maar het aanbod van gezondere producten is nu groter. ‘Daardoor wordt het maken van gezonde keuzes makkelijker voor studenten. Een gezonde schoolkantine is belangrijk. Op school werken jongeren aan hun toekomst en brengen ze een groot deel van hun tijd door. Gezonde voeding is niet alleen belangrijk voor het lichaam, maar ook voor het brein. Het draagt daarmee bij aan gelijke kansen om te leren en te groeien.’
Richtlijnen
De gemeente Rotterdam helpt scholen bij het realiseren van een gezondere schoolkantine. Dat doet het in samenwerking met het Voedingscentrum. Een gezondere schoolkantine stimuleert jongeren om te kiezen voor lekkere én gezondere producten. De Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum staat hierbij centraal. Die richtlijn geeft op basis van de Schijf van Vijf handvatten om de schoolkantine steeds gezonder en duurzamer te maken. De school bepaalt zelf de ambitie: er is keuze uit een zilveren, gouden of ideale Schoolkantine Schaal.
De hoofdrol voor gezond
Het STC koos voor zilver. Hierbij bestaat minstens 60 % van het aanbod uit gezondere broodjes, wraps, fruit, salades en kleine tussendoortjes. Gezonde producten krijgen dus de hoofdrol in de schoolkantine. Zo ontwikkelde cateraar Appèl zelf het plantaardige broodje kruidenboter, met extra veel vezels en eiwitten. De gezonde producten worden opvallend gepresenteerd of liggen bij de kassa. In de automaten staan de gezondere keuzes op ooghoogte. Voor de studenten is het dus extra makkelijk om een gezondere keuze te maken.

Op de foto: Edenilda Alves Azevedo, banqueting medewerkster Appèl
Vitale leerlingen
Petra van Lange van het STC is trots op de zilveren schalen. Voor een gezonde toekomst is het belangrijk dat jongeren overal gezonde en duurzame keuzes kunnen maken, weet ook zij. ‘Dat begint al op school’, zegt Petra. ‘Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen fit en vitaal zijn. Omdat dit belangrijk is bij de beroepen waarvoor wij opleiden. Maar ook omdat het vanzelfsprekend is. We hebben als school in die zin ook een opvoedkundige taak. Daarom besteden we in onze opleidingen ook veel aandacht aan beweging. We hebben onder meer een prachtige gymzaal met een klimwand.’
Concurrentie van de supermarkt
De rol van voeding is minstens zo belangrijk. Daarom werkt het STC al een aantal jaar actief aan een gezonder aanbod in de kantine. ‘Het was een belangrijk onderdeel van de aanbesteding die we hebben uitgeschreven. Appèl kwam als beste naar voren. Zij zijn erg ambitieus op dit gebied en ontwikkelen zelf nieuwe producten. Bovendien snappen ze hoe studenten erin staan. Voor hen is het 300 meter lopen naar de dichtstbijzijnde supermarkt, waar ze alles kunnen halen wat ze willen. Dat is voor onze kantine dus de grootste concurrent.’
Zien eten, doet eten
Mede daarom is ‘zilver’ vooralsnog het ambitieniveau van het STC. ‘Dat betekent dat een deel van ons aanbod minder gezond is. Maar leerlingen hebben nu wél meer keuze tussen gezond en minder gezond’, legt Petra uit. ‘Hierdoor komen ze vaker in aanraking met gezonde voeding. Als ze iets proberen dat ze lekker vinden, halen ze dat de volgende keer weer. Zeker als het niet al te duur is. Prijs is een belangrijke factor; studenten kunnen hun euro maar één keer uitgeven. Bovendien: zien eten, doet eten. Dus als je medestudenten een appel eten, dan doe jij het ook eerder.’
Stap naar goud
Het STC denkt al na over een volgende stap. ‘We zouden als school gezonde producten deels kunnen sponsoren, waardoor ze goedkoper worden’, besluit Petra. ‘Ik hoop dat we stap voor stap van een percentage van 60-40 naar 65-35 kunnen gaan. En zo verder. Zonder te veel te pushen; dat werkt averechts. Voor nu zijn we erg blij met de zilveren Schoolkantine Schalen. Die krijgen een mooi plekje in onze kantines!’
Wil je meer weten over De Gezonde Schoolkantine? Kijk dan op Voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine. Het Voedingscentrum is ook partner van Gezond010. De organisatie helpt voedselaanbieders om hun eetomgevingen gezonder en duurzamer te maken.