Titel ´Topprestatie´ inspireert Huizen van de Wijk tot gezonder voedselaanbod
Huis van de Wijk Irene kreeg onlangs de titel Topprestatie voor het gezonde voedselaanbod. Daarmee is de ontmoetingsplek in Bloemhof (Feijenoord) een inspiratiebron voor andere Huizen van de Wijk. ‘We nodigen nog meer Huizen van de Wijk van harte uit om werk te maken van een gezonder voedselaanbod.’
Niemand die Huis van de Wijk Irene bezoekt, kan er omheen: hier wordt werk gemaakt van een gezonder voedselaanbod. Op een prominente plek hangt sinds kort een mooi rechthoekig bord, met daarop de eretitel ‘Topprestatie’. Welzijnsorganisatie SOL, beheerder van de ontmoetingsplek in Bloemhof-Zuid, ontving dit bord in oktober 2023. Irene is het zevende Huis van de Wijk dat de zogeheten Topprestatie leverde. Eerder kregen de volgende Huizen van de Wijk de bijbehorende badge voor hun inspanningen voor een gezonder voedselaanbod: De Propeller, De Kipstraat (beide in Centrum), Pier 80, Post West, Schiemond en Westervolkshuis (alle in Delfshaven).
Gezond moet vanzelfsprekend worden
‘Het is elke keer weer mooi als een Huis van de Wijk erin slaagt om de titel Topprestatie te behalen,’ zegt Nicole van Winden. Zij is beleidsadviseur bij de gemeente Rotterdam en één van de twee van het project Gezonde kantines in de Huizen van de Wijk. In 2022 werd het toewerken naar een gezonder voedselaanbod opgenomen in de welzijnsopdracht. ‘Als gemeente willen we Rotterdammers gezonder en vitaler maken. We willen een stad zijn waar de gezonde keuze vanzelfsprekend is. Huizen van de Wijk zijn daarbij belangrijke plekken. Op deze ontmoetingsplekken komen veel Rotterdammers en speelt eten en drinken vaak een rol bij de activiteiten.’
Groente, fruit en water
Het is niet dat er nu nooit meer een borreltje of bitterballetje op tafel komt bij de activiteiten in Huis van de Wijk Irene. ‘Er bestaat nog steeds de mogelijkheid om ongezonde dingen aan te bieden,’ zegt Annemarie den Hartog (beleidsadviseur gemeente Rotterdam), die het project samen met Nicole leidt. ‘Maar wie voor de titel Topprestatie in aanmerking wil komen, moet de nadruk op gezonde voeding leggen. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat er altijd water staat en dat gezonde snacks opvallender gepresenteerd worden dan de ongezonde varianten. Ook moeten locaties groente en fruit aanbieden. Daarnaast moet een derde van het aanbod gezonder zijn dan voorheen. De verhouding tussen gezond en ongezond moet minimaal 60-40 zijn. En liever nog iets hoger.’
Begeleiding door JOGG
Huizen van de Wijk kunnen kiezen uit meerdere mogelijkheden om veranderingen door te voeren, passend bij hun locatie. Tijdens het traject worden ze geholpen door JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst). Deze organisatie begeleidt locaties bij de aanpassing van hun voedselaanbod. Met de Teamfit-werkwijze en met inhoudelijke steun van het Voedingscentrum zet JOGG zich in voor een gezondere sport-, buurt- en vrijetijdsomgeving. Het ene Huis van de Wijk pakt het groter aan dan het andere. ‘Bij De Kipstraat ging bijvoorbeeld direct de frituur eruit,’ zegt Annemarie. ‘Ook De Propeller deed bijna al het ongezonde eten in de ban. Maar zo rigoureus hóeft dus niet, het gaat vooral om bewustwording.’
Weerstand overwinnen
Vrijwel alle welzijnsorganisaties zijn welwillend. Toch zijn er nog veertig Huizen van de Wijk die nog niet de titel Topprestatie hebben behaald. ‘Sommige huizen hebben andere uitdagingen, die meer prioriteit hebben. Andere huizen worstelen ermee, omdat ze vermoeden dat het weerstand oproept bij de bezoekers. Terwijl je die bezoekers om meerdere redenen juist wel graag in het Huis van de Wijk wilt hebben,’ legt Nicole uit. Annemarie vult aan: ‘Bij de locaties die al een Topprestatie hebben behaald, zien we dat de weerstand snel wegebt. Zo maakten jongeren bij De Propeller zelf een gezonde kapsalon.’
Meer Topprestaties in 2024
Vol enthousiasme werken Nicole en Annemarie samen met JOGG aan gezondere kantines in de Huizen van de Wijk. ‘Er valt nog een wereld te winnen. Gelukkig zijn er veel enthousiaste Huizen van de Wijk die al volop stap voor stap hun aanbod gezonder maken. We nodigen nog meer Huizen van de Wijk van harte uit om hier werk van te maken. In 2024 gaan we voor nóg meer Topprestaties!’
Huizen van de Wijk die aan de slag willen met een gezonder voedselaanbod kunnen zich aanmelden bij de projectleiders van het project ‘Gezonde kantines in de Huizen van de Wijk’. Dit zijn Nicole van Winden (njm.vanwinden@rotterdam.nl) en Annemarie den Hartog (ae.denhartog@rotterdam.nl).