Thijs Maas (55) rekent in rap tempo af met diabetes type 2. De Rotterdammer plukt na twee maanden al volop de vruchten van deelname aan het programma Keer Diabetes2 Om. ‘Fitter, gelukkiger, steeds mínder medicijnen – echt een openbaring.’

Thijs Maas hoeft geen zieltjes te winnen. Toch straalt hij als hij thuis vertelt over hoe hij zijn collega’s in de bouw één voor één aansteekt met zijn steeds gezondere leefstijl. ‘Die gasten kennen me van de gehaktstaven en stukken kaas,’ zegt de sprinklermonteur. ‘Toen ik opeens een bak gekookte groenten uit mijn koelbox toverde, deden ze lacherig. Maar wat denk je? Twee maanden later zitten er meer aan de bonen. Ze zíen me opknappen. Uiteindelijk wil iedereen fit zijn. En dat is wat we worden.’

Maximale dosis

Thijs is één van de ruim 45.000 Rotterdammers met diabetes type 2. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Onder meer weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken en ouder worden vergroten de kans op de ziekte. ‘Ik zat goed in die risicofactoren,’ lacht Thijs, die een jaar geleden al stopte met roken. ‘Ik kreeg de maximale dosis medicijnen tegen diabetes, maar begon me toch steeds slechter te voelen. Volgens mijn huisarts was dagelijks insuline spuiten de volgende stap. Een horrorscenario, waar ik echt niet aan wilde.’

Energie tanken

Op Radio Rijnmond hoorde Thijs deelnemers aan een pilot van Keer Diabetes2 Om vertellen over hun ervaringen met dit nieuwe programma. ‘Die mensen waren zó positief – ik geloofde er geen bal van. Toch ben ik gaan bellen. Ik ben nu twee maanden onderweg, pak de oorzaken aan. Voel me fitter, gelukkiger, gebruik steeds mínder en straks zelfs géén medicijnen – echt een openbaring. En alleen maar omdat ik ander eten in mijn mik stop. Weg met de tussendoortjes en weg met aardappels, pasta, rijst en brood. Ik dacht dat ik dit nodig had om energie te tanken. Wist ik veel dat het me juist tegenwerkte. Groenten, wat vlees en ook gewoon jus – dát eet ik nu. Groenten, soms wel anderhalve kilo per dag!’

Leefstijl als medicijn

Deelnemers aan Keer Diabetes2 Om komen in groepen van twintig de eerste zes maanden op vijf dagen bijeen. Samen met een arts, een verpleegkundige, een diëtist, een leefstijlcoach én een kok wordt toegewerkt naar een gezonde leefstijl, met een nazorgtraject van achttien maanden . Thijs: ‘Ik wíl niet meer anders. Eet lekkerder dan ooit, ben twaalf kilo kwijt en trek elk weekend mijn sportbroekje aan voor een stevige wandeling. Ik ben altijd een sterke vent geweest, maar door de suiker had ik helemaal geen puf meer. Nu denk ik er zelfs weer aan om de halters op te pakken. Waarom niet? Afrekenen met diabetes voelt als een tweede jeugd.’

Keer Diabetes2 Om is een programma van stichting Voeding Leeft. Meer weten? Lees hier over de pilot in Rotterdam of kijk op www.keerdiabetesom.nl.