Patrick van Luijk tijdens de bijeenkomst.

Dry January kan verhelderend zijn. Maar vaak vergeten we dat één reuzenstap niet realistisch is.

Mijn januari is behoorlijk droog geweest. In mijn geval is dat geen kunst. Aan de bar ben ik een enorme noob. Het is dat een vriend me eens heeft verteld wat een Dark ’n Stormy is, anders had ik echt geen antwoord op de vraag wat ik wil drinken. Een wijntje bij het eten? Lekker, maar het is voor alle tafelgasten het beste als iemand anders de fles kiest. Ik hoef de drank niet af te zweren. Simpelweg omdat drinken als atleet nooit echt onderdeel van mijn leven is geworden.

Een paar jaar geleden stond ik met mijn collega Virgil Spier op het podium bij een grote nieuwjaarsbijeenkomst. Wie heeft de kleinste? Dat leek ons een aardige vraag als binnenkomer. Het was 3 januari en de volle zaal bleek over te lopen van goede voornemens. Waarvan er die derde dag van het nieuwe jaar alweer heel wat gesneuveld bleken. Waarom? Vaak dromen mensen groot, maar vergeten ze dat één reuzenstap zetten om die droom waar te maken niet realistisch is.

Niet direct kunnen voldoen aan een droombeeld zorgt voor teleurstelling – ‘Zie je wel, ik kan dit helemaal niet’. En daar valt de droom alweer in duigen. Dry January kan absoluut verfrissend zijn. Ik begrijp van mensen die geregeld een glas heffen dat ze door tijdelijk niet te drinken beter slapen, zich fitter voelen en opgewekter zijn. Tel uit je winst, toch? Nog een paar dagen en dan kunnen honderden, misschien zelfs duizenden Rotterdammers proosten op een maand vol helderheid.

Maar ik denk dat het voor de meeste Rotterdammers te pittig is om van de ene op de andere dag een punt te zetten achter een ongezonde gewoonte. De kans op succes is groter als je het stap voor stap nastreeft. En begin zo makkelijk mogelijk. Als uitgaansbeest één alcoholvrije dag per week? Start met de dinsdag, als je op die dag toch al nauwelijks drinkt. Gaat dit een paar weken goed? Mijn complimenten, en pak er een tweede dag bij. Die Dark ’n Stormy op zaterdagavond komt vanzelf aan de beurt.

Wie de kleinste heeft? De kleinste stap op weg naar gedragsverandering? Die heeft een grote kans van slagen!

 

Patrick van Luijk
Ambassadeur Gezond010