Patrick van Luijk

Bij mijn club Rotterdam Atletiek stonden laatst tapvaten met citroen-muntwater en een variant met appel-komkommer. Lekker nu we de eerste zomerdagen alweer achter de rug hebben! En nodig ook, want het is echt tijd dat we op plekken waar veel mensen komen gezond kunnen eten en drinken.

De tapvaten bij mijn club – ik train er nog elke week – waren onderdeel van een groter geheel. Vijftien Rotterdamse organisaties die veel mensen over de vloer krijgen experimenteren momenteel met gezonder eten en drinken. Een project dat in februari werd geboren op de bijeenkomst waar ik startte als ambassadeur van Gezond010. Een echt Gezond010-project dus, met Rotterdamse organisaties die net als wij een gezondere stad willen!

Ik ben niet blind en zie dat er overal op straat fast food te krijgen is. Het wordt ons heel erg makkelijk gemaakt om de verkeerde dingen te eten en te drinken. Maar ik ben ook optimistisch. Want zeker in het centrum zijn er steeds meer plekken waar je binnen kunt lopen voor biologisch, duurzaam en gezond eten. Bij mij in Prinsenland heb ik zulke plekken nog niet gevonden. Laat het gerust weten als ik een goeie tent over het hoofd zie!

Terug naar Rotterdam Atletiek. Of eigenlijk terug naar de Rotterdamse sportkantines. Voor mij is het zo logisch als wat dat je daar gezond kunt eten en drinken. Het is gewoon hartstikke zonde als je het effect van een goede training teniet doet met een kroket of een blikje cola. Daarom hoop ik dat die tapvaten met gratis citroen-muntwater een blijvertje zijn. Gezond bijtanken, daar gaat het om na het sporten.

Over een paar weken zijn alle vijftien deelnemende organisaties klaar met hun experimenten. Slaan de gezonde keuzes aan bij hun bezoekers en medewerkers? Ik heb goede hoop. Het gaat erom dat we ervoor kiezen om gezond makkelijk maken. Die tapvaten met citroen-muntwater – zonder suiker natuurlijk – bewijzen hoe eenvoudig het kan zijn!

Patrick van Luijk

Ambassadeur Gezond010