Patrick van Luijk springt op een mat en steekt zijn duim op

Ben je gespannen, onzeker of bang vanwege het coronavirus? Weet dat deze gevoelens niet gek zijn tijdens een crisis. En dat je simpele dingen kunt doen om de stress niet te laten regeren.

Wees verstandig. Blijf je houden aan de richtlijnen van het RIVM, maar doe ook iets geks. Gooi een paar keer per dag de spanning van je af en zet iets vrolijks tegenover de zorgen die je hebt. Dat is gezond en haalt je even uit de coronacocon. Spring eens in het rond, of doe een dansje. Iedereen kent wel liedjes die je zo blij als een kind maken.

Doe als een kind

‘Doe als een kind’ is direct mijn belangrijkste advies voor Rotterdammers die last hebben van spanning. Zeker jonge kinderen doen van nature dingen die wij ‘vergeten’ als we ons zorgen maken over onze gezondheid, ons werk of de toekomst: onbevangen bewegen en goed ademhalen. Beweeg jij nog nu je gedwongen thuiswerkt door het coronavirus? En let eens op je ademhaling als je weer in de continue coronanieuwsstroom duikt. Vaak houd je ongemerkt je adem in, hè?

Beweeg als een kind

Een kind schiet alle kanten op, pakt alles beet en klimt overal op. Het slentert en rent, huppelt en hinkelt en struikelt en staat weer op. Die beweeglijkheid hebben we als volwassene net zo goed nodig. Zeker nu we in onzekerheid zitten en thuis veel online zijn. Voor ons werk of voor het onderwijs aan onze kinderen. Doorbreek die beeldschermtijd door te bewegen. Dans, of ga even naar buiten. Rekenen kun je ook hinkelend van stoeptegel naar stoeptegel leren!

Adem als een kind

Misschien houd je je adem de laatste dagen vaak in. Of adem je juist te veel, op momenten dat je niet zo actief bent. De ideale ademhaling is voor iedereen anders, dus een simpele oefening kan ik je niet geven. Het beste kunnen we naar kinderen van nul tot vier jaar kijken. Zij hebben van nature een goede ademhaling. De kern is dat je ademhaling past bij je fysieke activiteit. Intensiever als je je lichamelijk zwaar inspant, rustiger als je je probeert te ontspannen.

Inspanning en ontspanning kunnen natuurlijk ook samengaan. Ook tijdens deze crisis van het coronavirus. Ken je Doop nog uit de jaren negentig? Kom op, en dans als een kind!

Patrick van Luijk
Ambassadeur Gezond010