Wat een zomer in Rotterdam! Het is warm, maar ik probeer toch vooral veel buiten te zijn met dit mooie weer. Net als steeds meer Rotterdamse huisartsen, die je met hun patiënten door de stad kunt zien wandelen.

Voor mijn vakantie werd ik getriggerd door een bericht op LinkedIn van Matthijs van der Poel. Hij is huisarts in Rotterdam-West en startte met zijn patiënten eind vorig jaar een wandelgroep. De eerste maanden liepen ze elke donderdag door regen en wind, maar toch groeide en groeide de groep. De wandelingen met de dokter door de buurt sloegen zo aan, dat ze vanuit Matthijs’ praktijk nu ook op maandag vertrekken voor een rondje.

Bewegen op recept, want dat is het, vind ik een prikkelende visie. Gaan we klachten behandelen met pillen en poeders, of pakken we het bij de oorzaak aan? Met de juiste leefstijl kunnen we veel problemen voorkomen of verhelpen, daar zijn de meeste zorgprofessionals in Rotterdam het wel over eens. Maar goed, volg jij elk advies van de dokter één-op-één op? Het blijkt vaak moeilijk ons gedrag te veranderen, hoe goed we ook weten dat het eigenlijk wél nodig is voor onze gezondheid.

Na zijn blog op LinkedIn heb ik Matthijs een berichtje gestuurd, als ambassadeur van Gezond010 kom ik graag in contact met Rotterdammers die zaken anders aan durven pakken. Wat bleek? Hij traint net als ik al jaren bij Rotterdam Atletiek! Dat klikte direct, en wat een bevlogen gast! Hij is niet alleen druk met de wandelingen voor zijn patiënten, maar zorgt dat bijscholingsactiviteiten voor huisartsen óók tijdens wandelingen plaatsvinden of op zijn minst gekoppeld worden aan beweging.

Volgens Matthijs moeten we trouwens niet te ingewikkeld doen over de wandelingen, is het vooral een kwestie van zorgen dat het gezellig is. Maar ondertussen heeft hij via de stichting Looprecept wel al tientallen andere huisartsen aangestoken. Zij geven hun patiënten niet alleen goede adviezen mee, maar helpen ze met wekelijkse wandelingen ook daadwerkelijk op weg. Practice what you preach – daar hou ik enorm van.

Patrick van Luijk

Ambassadeur Gezond010