Een Rotterdamse zomer kan voor mij niet zonder de Kralingse plas. Een heerlijke plek om met mijn gezin te genieten. Van elkaar, van de groene omgeving en van al die mensen. Chillen, sporten, muziek maken – stadsnatuur haalt het beste in mensen naar boven!

Op doordeweekse avonden weet je soms niet wat je ziet aan de strandkant van de plas. Wat een optocht hardlopers komt er dan van het terrein van atletiekvereniging PAC het grote veld oversteken, zo het bos in. Honderden Rotterdammers! Heel tof, hoe zij samen na vaak een dag werken hun hardloopschoenen aantrekken voor een lekkere training.

Bootcampers ploegen lekker door het zand en van rugbyteams die het veld gebruiken voor een training word ik helemaal blij. Van die sterke gasten die de beuk erin gooien, terwijl vijf meter verder een groepje studenten in het gras ligt. In mijn ogen nodigt de ideale buitenruimte uit tot sporten, bewegen en het afspreken met familie of vrienden. Nou, dan zit je aan de Kralingse plas wel goed.

Groene plekken zijn belangrijk, zeker in een grote stad. Kinderen spelen in de natuur gevarieerder en creatiever, bewegen er méér en langer dan in buurten vol straatstenen en auto’s. Liefst 96% van de Nederlanders voelt zich gezonder en rustiger na een bezoek aan de natuur. Bijna iedereen dus, terwijl uit onderzoeken ook blijkt dat veel mensen maar bar weinig de natuur opzoeken. Misschien ga ik kort door de bocht, maar moeten we de natuur dan niet naar de mensen brengen?

En het gebeurt al, hè. We hebben in Rotterdam groene daken en best al wat buurtmoestuinen – wie weet zijn er zo meer dingen te bedenken. Die buurtmoestuinen brengen buren bij elkaar. Buren die door te wroeten in de aarde lekker bewegen en ook nog eens met verse groenten en fruit naar huis gaan. Zeker het sociale is niet te onderschatten. Het is fijn als je een band opbouwt en onderhoudt met de mensen die bij jou om de hoek wonen.

Terug naar de Kralingse plas. Mensen zoeken het groen op om te sporten, maar de kans dat je mij er voorbij ziet sprinten is ontzettend klein. Trainen doe ik op de atletiekbaan en binnen mijn bedrijf. De plas is voor mij juist een plek om helemaal tot rust te komen. Even niet presteren, maar afstand nemen van mijn werk en eventuele spanningen. Sporten is heerlijk, maar op zijn tijd chillen is net zo goed nodig voor een Gezond010!

Patrick van Luijk

Ambassadeur Gezond010