Slaap illustratie

Een goede nachtrust is belangrijk en draagt bij aan een gezond en gelukkig leven. Toch ervaren veel mensen slaapproblemen. Bij één op de vijf mensen is dit zelfs chronisch. Voor Gezond010 delen we tips om beter te slapen.

Slaaptekort kan leiden tot lichamelijke en geestelijke klachten, bijvoorbeeld concentratieproblemen, meer kans op depressieve gevoelens en angsten, gewichtstoename en een verhoogde kans op diabetes type II.

Maak het niet te warm

Er zijn verschillende dingen die samenhangen met een goede nachtrust. Kleine aanpassingen in de omgeving kunnen al een positief effect hebben op de slaap. Zorg bijvoorbeeld voor een goede temperatuur in de slaapkamer. De beste temperatuur is tussen de 16 en 18 graden.

Vermijd blauw licht

Gebruik voor je gaat slapen geen blauw licht meer. Dit licht is afkomstig van schermen, zoals je mobiele telefoon en de televisie. Door dit licht wordt de aanmaak van melatonine – het hormoon waardoor je slaperig wordt – verstoord. Lees in plaats daarvan voor het slapen gaan nog een boek.

Doe je sokken aan

Je kunt ook baat hebben bij het dragen van sokken in bed. Door de voeten op te warmen, zorg je namelijk voor een diepere slaap.

Leg pen en papier naast je bed

Sommige mensen liggen juist wakker omdat zij piekeren of zich zorgen maken. Door deze stress kunnen zij niet slapen. Heb je hier ook last van? Leg dan een notitieblokje en een pen naast je bed. Alle gedachten die ’s nachts voorbij komen kun je opschrijven. Op die manier kun je er de volgende dag mee aan de slag en geeft het je ’s nachts meer rust.

Slaaptherapie

Mensen die verder aan de slag willen met hun slaapproblemen kunnen gebruik maken van slaaptherapie. Bij Somnio krijg je inzicht in je slaappatroon en het slaapproces. Ook werk je met een slaapconsulent aan een gezond slaappatroon en een gezonde slaapomgeving. De therapie is volledig online te volgen.

Ook de module Mirro is ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met slapen. In deze module kun je zelfstandig en anoniem aan de slag met tips en oefeningen. De module is ontwikkeld door professionals die deskundig zijn op het gebied van slaapproblemen.

 

Zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis vergoeden online slaaptherapie van Somnio. Bij VGZ gaat dat vanuit het preventiebudget bij het VGZ Rotterdampakket, als de verzekerde hiervoor nog budget heeft. Ook Mirro heeft een compensatieregeling bij VGZ en Zilveren Kruis.