Foto van bijeenkomst Mentaal gezond over depressie

Het jaarlijkse Gezond010-congres in Rotterdam is donderdag 23 mei succesvol verlopen. Zo’n tachtig vertegenwoordigers van partners uit de stad kwamen in het VNAB kennis- en ontmoetingscentrum aan de Boompjes bijeen voor Mentaal gezond: een hoofdzaak.

Na een warm welkom van dagvoorzitter Yvonne Nesselaar was het openingswoord aan Sven de Langen. ‘Vandaag maken we depressie bespreekbaar, maar dit is nog maar het begin,’ zei de wethouder van volksgezondheid, zorg, ouderen en sport in Rotterdam. ‘We willen eigenlijk dat depressie en ook angststoornissen tijdig gesignaleerd worden. Dit zullen we zeker opnemen in het Rotterdamse Preventieakkoord, dat we eind dit jaar samen met onze partners in de stad willen presenteren.’

Gezond010

De Langen opende Mentaal gezond: een hoofdzaak samen met Gezond010-ambassadeur Patrick van Luijk. De voormalig Olympisch atleet gaf namens zijn bedrijf BioCheck later tijdens het congres ook nog een workshop over hoe mensen met een burn-out of chronische vermoeidheidsklachten de regie over hun fitheid kunnen terugpakken. ‘De kern is dat je lijf gaat herkennen wanneer het actief is en wat ontspanning en dus rust betekent,’ zei hij eerder al. ‘Want juist die rust is zo belangrijk om te herstellen.’

Vandaag maken we depressie bespreekbaar, maar dit is nog maar het begin.

Wethouder Sven de Langen

Inspiratiesessies

Patrick verzorgde één van de in totaal vijf interactieve inspiratiesessies, waarin bezoekers onder leiding van een expert dieper ingingen op thema’s rondom mentale gezondheid. Van de invloed van een sociaal-economische achterstand tot preventie in de wijk en van de campagne Alles Goed tot wat kijken met een positieve blik verandert in het denken en doen in de mentale zorg voor Rotterdammers.

Individualisering van leed

Die inspiratiesessies vonden plaats ná de presentatie van hoofdspreker Trudy Dehue. De emeritus-hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, bekend van o.a. het boek De depressie-epidemie. Over de plicht het lot in eigen hand te nemen, vertelde over de individualisering van leed. De gewoonte om alle gevoelens van ongeluk ‘depressie’ te noemen, maakt dat we veel ongeluk ten onrechte individualiseren. Zij bepleitte een verzachting van de plicht het lot in eigen hand te nemen.

Verfrissende perspectieven

Aan het einde van het congres stond depressie beslist op de kaart, na een middag waarin in een prettige sfeer was gewerkt aan mentale gezondheid in Rotterdam. Niet in de laatste plaats omdat Dehue en de experts tijdens de inspiratiesessies voor verfrissende perspectieven op het hoofdthema hadden gezorgd, waar bezoekers van Gezond010-partners en andere betrokken organisaties uit de stad tijdens de afsluitende borrel nog rustig over napraatten.

Fotografie: Jan van der Ploeg

Mentaal gezond: een hoofdzaak