Move More op de werkvloer

Vitale medewerkers zijn de basis van een gezonde organisatie. Maar hoe laat je je organisatie bruisen vol met mensen die geïnspireerd en bevlogen aan de slag gaan? Na een corona-stilte is afgelopen 29 september de draad weer opgepakt met een webinar over gezonde mobiliteit op en rond het werk. In 3 boeiende verhalen ging de satelliet Vitale werkvloer in op dit onderwerp.

Het webinar begon met een presentatie van Stephanie Akkaoui Hughes. Zij is projectleider bij de Verkeersonderneming. Stephanie nam de deelnemers mee in haar visie rondom gezonde mobiliteit. De vraag die zij zichzelf stelde was: hoe kan mobiliteit bijdragen aan de kwaliteit van leven? Daarbij focust ze zich meer op de reiziger om te gaan van healthy mobility naar mobility happiness. Stephanie schreef ook een boek over hoe organisaties hun personeel succesvol kunnen betrekken bij het implementeren van een verandering.

Punten scoren met vitaliteit

Na een korte energizer van Charlie Bausch van Gezond010-partner Fisica Fysiotherapie was het de beurt aan René Draaisma, lead marketing en distribution bij ASR Verzekeringen. Hij vertelde over de ervaringen met het wereldwijde succes van het programma Vitality. René ging in op hoe het programma bijdraagt aan het stimuleren van een gezonde leefstijl. Zo is het mogelijk om punten te verdienen door meer te bewegen gedurende de dag. Die punten zijn dan weer goed voor tegoedbonnen van onder andere Bol.com of om een Apple Watch mee te kopen. Om deel te nemen aan Vitality, hoef je geen verzekering bij ASR te hebben. Je kan een jaar gebruik maken van het programma tegen een kleine vergoeding.

Move more

Lieve van den Boogaard en André Mamede Soares Braga sloten het plenaire deel af. Zij zijn projectleider en onderzoek bij het gedragscentrum Healthy’R en deelden hun ervaringen met het project Move More. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers op de werkvloer meer gaan wandelen? Daarvoor bedacht Healthy’R een interventie met challenges en nudges. In een digitale omgeving kregen deelnemers directe feedback op het aantal stappen dat ze namen. Zij konden scores zien in vergelijking met andere teams en konden elkaar aanmoedigen. Via die digitale interventie is het gelukt om deelnemers meer stappen te laten nemen. De omgeving blijkt daarbij bepalend: een omgeving die uitnodigt tot bewegen of überhaupt gemakkelijk te betreden is, bepaalt of mensen sneller de werkvloer actief zullen gebruiken. Denk aan een trap die makkelijk vindbaar is en de lift niet – dan pakt men eerder de trap.

Rondetafelgesprekken

Na afloop van het plenaire gedeelte begon het tweede gedeelte van het webinar. Dit vond plaats in een digitale vergaderzaal waarin men van ronde tafel naar ronde tafel schoof om met elkaar door te praten. De organisatie bood deelnemers de ruimte om met elkaar tips en ervaringen over vitaal thuiswerken of een vitale werkvloer te delen. Men kon vragen stellen aan de presentatoren of mogelijkheden van een samenwerking bespreken.

Webinar Gezond Verkoopt

Wist je dat we afgelopen maand vanuit Gezond010 nóg een webinar hebben georganiseerd? In de webinar van de satelliet Gezond Verkoopt ging het over voedseltrends en de voedselomgeving in Rotterdam. Tientallen Rotterdamse voedselaanbieders deelden kennis en kregen praktische tips. Lees hier de terugblik op het webinar Productkennis.

 

Het webinar is georganiseerd vanuit de Gezond010-satelliet Vitale Werkvloer. Binnen deze satelliet maken werkgevers werk van het vergroten van de vitaliteit en de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Het ultieme doel: een gezonde werkvloer in heel Rotterdam. Meer weten over de satelliet Vitale Werkvloer, of heb je zelf een idee voor een bijeenkomst of initiatief? Laat het ons weten via Gezond010MO@rotterdam.nl.