Screenshot webinar Gezond010

Welke impact heeft het coronavirus gehad op Gezond010 en haar partners? Die vraag stond op dinsdag 7 juli centraal tijdens het allereerste webinar van Gezond010. Vanuit hun eigen huiskamer volgden 57 deelnemers via Zoom inspiratiepitches, energizers en zogenaamde break-outsessies. Het webinar bleek een vruchtbare start naar meer onderlinge samenwerking.

Nadat zij om 9.00 uur stipt hun thuisgestuurde Gezond010-pakketje mochten openen, namen beleidsadviseurs van de gemeente Rotterdam de deelnemers mee in de gevolgen van het coronavirus voor de gemeente Rotterdam en Gezond010. Uit een enquête onder de aanmelders bleek dat vooral het thuiswerken en het gemis van fysiek contact een uitdaging was voor organisaties. De gedwongen thuiswerk-situatie leverde daarentegen wel meer flexibiliteit op, en liet zien hoeveel er mogelijk is in Rotterdam. Dat willen de organisaties graag vasthouden voor de toekomst.

Knijpen

Gezond010-ambassadeur Patrick van Luijk zette vervolgens alle deelnemers van het webinar aan het werk met een aantal energizers. ‘Door het thuiswerken zitten we allemaal te lang in die relaxte bureaustoel. Helaas leidt dat tot klachten in je nek, schouders en andere spieren. Daarom gaan we met een paar kleine oefeningen juist die spieren maximaal onder spanning zetten. En door deze online vorm kan ik jullie allemaal tegelijk zien, dus ik daag je uit om mee te doen.’

Patrick sprak over het belang van aanspannen én ontspannen, met het sleutelwoord “knijpen”. De deelnemers moeste achtereenvolgens de schouders maximaal omhoog en omlaag duwen, de handen tegen elkaar en volledig uit elkaar, én de benen maximaal aanspannen. Na de energizers volgde ook een korte ademhalingsoefening. En Patrick nam die ontspanning heel serieus. ‘Niet naar die telefoon kijken, doe mee met de ademhalingsoefening! We zijn gewend om altijd aan te staan: van de ene actie naar de andere. Je hebt echt hersteltijd nodig om beter te presteren! Dus vergeet je ontspanning zeker niet.’

#MetElkaarVoorElkaar

De Nico Adriaan Stichting (NAS) ging een spannende tijd tegemoet, toen een geplande ICT-klus precies samenviel met de uitbraak van het coronavirus. Annabeth Wilton (hoofd Personeel & Organisatie NAS) vertelde in haar inspiratiepitch dat ze soms “nare dromen over zieke collega’s en slapers” kreeg. Maar die dromen bleken niet nodig: de stichting slaagde erin om in de coronacrisis op korte termijn alle slapers passende opvang en maaltijden te bieden.

Ook heeft Annabeth vertrouwen in de toekomst. En dat vertrouwen is volgens haar enorm belangrijk gebleken: ‘In elkaar, in leidinggevende, en vooral in jezelf. We merkten dat onze collega’s soms heel eenzaam werden door het thuiswerken. Dan is een luisterend oor, even extra nabellen, heel goed. Zo groeit de onderlinge betrokkenheid bij ons team. Daarom doe ik ook graag een oproep aan het netwerk: Hoe kunnen wij met elkaar een netwerk bieden aan alle Rotterdammers die onze steun goed kunnen gebruiken. Hoe doen we dit #MetElkaarVoorElkaar?’

Online en thuis genieten van de natuur

Met 8 kinderboerderijen en 14 tuinen door heel Rotterdam ontvangt Natuurstad Rotterdam normaal gesproken zo’n 1 miljoen bezoekers per jaar. Arjan Klopstra (innovatiemanager van Natuurstad Rotterdam) zag dit door de corona-maatregelen wegvallen. Er was plotseling geen plek meer voor alle gezinnen, ouderen en scholen. Toch maakte het coronavirus volgens Arjan één ding duidelijk: ‘Iedereen heeft nu wel door hoe belangrijk een fijne, gezonde en groene leefomgeving is voor je eigen gezondheid. Ik ben blij dat dat nu wel op de agenda staat.’

Natuurstad ontwikkelde digitale middelen en een “buitenbingo” om ook thuis te genieten van de natuur. En aan de hand van beeldende maatregelen (“houd één koe afstand”) en andere ideeën wil Natuurstad deze zomer het alternatief zijn voor misgelopen vakanties.

Kennismaken en inspireren

Het webinar ging tot slot uiteen in drie zogenaamde break-outsessies. Deze waren geïnspireerd op de verhalen van NAS, Natuurstad Rotterdam en Gezond010. Naar aanleiding van de presentatie van NAS ging de eerste deelsessie over de thema’s autonomie, gelijkwaardigheid en duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Onderwerpen die ook in de satelliet Vitale werkvloer een plek hebben. Tijdens een AWVN-bijeenkomst voor werkgevers dat eind dit jaar plaatsvindt, komen dezelfde thema’s opnieuw aan bod.

In de tweede deelsessie, die van Natuurstad, kwam het belang van groen in de stad, de buurt en de wijk nogmaals ter sprake. Er is gekeken naar de mogelijkheden om samen een plek bieden aan alle Rotterdammers, jong en oud. De deelnemers wilden onderling verder verkennen hoe ze zich kunnen verbinden en daardoor versterken.

In de deelsessie van Gezond010 kregen de partners de kans elkaar wat beter leren kennen. En die grepen ze met beide handen aan: De chat stond vol met uitgewisselde contactgegevens. Ook is kort ingegaan op de verwachtingen van het netwerk. De wens om de krachten te bundelen, kennis met elkaar te delen en samenwerkingen te smeden, laat zien dat het netwerk een mooie toekomst tegemoet gaat.

 

Het webinar van Gezond010 vond voor het eerst plaats, als online vervanger van een geplande fysieke bijeenkomst. De Nico Adriaan Stichting en Natuurstad Rotterdam hebben hun verhaal gedeeld met Gezond010-partners, en zo het startsein gegeven voor nieuwe activiteiten voor het netwerk. We dagen partners uit met ons en elkaar te verbinden en goede ideeën te delen voor de doorontwikkeling van het netwerk. Ook geïnteresseerd om onderdeel uit te maken van dit netwerk? Meld je via ons contactpagina.