Sfeerbeelden van de satellietbijeenkomst Gezond Verkoopt over gezonde voeding tijdens de feestdagen..

De feestdagen zijn een uitdagende tijd voor mensen die werken aan een gezonde leefstijl. Daarom was het thema van de satelliet Gezond Verkoopt ‘Gezonde voeding tijdens de feestdagen’. De bijeenkomst vond plaats op donderdag 10 november bij Van Gelder Groente & Fruit te Ridderkerk. Deelnemers kwamen uit de cateringbranche en de diëtetiek.

Let niet alleen op wat je eet, maar ook wanneer je het eet. Dat was een van de onderwerpen uit de presentatie van diëtiste en leefstijlcoach Jolande van Teeffelen van diëtistenpraktijk HRC. Naast het eten volgens de Schijf van Vijf is namelijk ook eten op de juiste momenten volgens haar belangrijk. Haar devies: minder diëten, meer aandacht voor leefstijl. Omdat de feestdagen een moment zijn van vieren en samenzijn adviseert Jolande om het eten bijvoorbeeld samen te bereiden.

Ook een tip is om niet uitgebreid te lunchen én te dineren. Kleinere porties en eiwitrijke hapjes voorkomen ook dat er te veel gegeten wordt. Dat geldt ook voor het afruimen van de tafel; wacht daar niet te lang mee, want dan blijven mensen dooreten nadat ze verzadigd zijn. Om meer balans te krijgen, is het verstandig om beweging aan de dagactiviteit toe te voegen. En natuurlijk: geniet van wat je eet!

Groene rondleiding

Op het programma stond ook een rondleiding door het Experience Center van gastheer Van Gelder. Joyce Groeneweg leidde de in witte jassen gehulde groep langs het gemechaniseerde magazijn met volautomatische robots, langs verticale teeltmethodes en de snijderij. Ook was er aandacht voor een bijzonder binnenteeltsysteem van GrowWizzKid dat dienst doet als leeromgeving voor kinderen. Kinderen kunnen tijdens dit onderwijsprogramma zelf gewassen telen. Zo leren ze over voedsel, natuur, techniek, duurzaamheid en innovatie. Dit alles werd toegelicht door Ida Hendriks, oprichter van GrowWizzKid. Zij hoopt dat kinderen dankzij dit programma al jong een gezonde leefstijl aanleren.

Duurzaam diner

Als het aan Greendish ligt, staat er niet altijd vlees op het menu tijdens de feestdagen. Onder het genot van een fruittaartje en verse sapjes luisterde het gezelschap naar de impact van duurzame keuzes bij het kerstdiner. Greendish maakte een milieu-impactberekening van de kerstklassieker beef wellington en de vegetarische tegenhanger biet wellington. Hiermee wordt vijf keer minder CO2 uitgestoten. Dit komt neer op tweeënhalve autorit tussen Utrecht en Rotterdam en een besparing van tachtig liter water. En dat terwijl er toch een lekker gerecht op tafel staat. De kerst van de toekomst is groen!

 

Op donderdag 12 januari vindt een online follow-up plaats. Hierin kunnen partners hun ervaringen met betrekking tot de feestdagen uitwisselen. De uitnodiging naar de partners binnen de satelliet Gezond Verkoopt is verzonden. Het netwerk van Gezond010 bestaat uit tientallen ondernemers, zorgprofessionals en maatschappelijke organisaties. Zij werken samen in satellieten. Eén daarvan is Gezond Verkoopt. Meedenken? Meld je aan via onze contactpagina.