Gezonde borrelplank

Hoewel gezonde voeding steeds meer aandacht krijgt in Nederland, komen we op de borrelplank vaak toch de bekende favorieten tegen. Het blijkt lastig om de bitterbal en oer-Hollandse blokjes kaas te vervangen. Om hier verandering in te brengen stond de laatste bijeenkomst van de satelliet Gezond verkoopt in het teken van de Gezonde Borrelplank. Lees hier het verslag.

Joni Beintema van foodservice organisatie Albron trapt de bijeenkomst in het IJsselland ziekenhuis af. Als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord is Albron druk bezig met het implementeren van het ‘Goede zorg proef je’ concept. Onder meer in het IJsselland ziekenhuis. Dit betekent dat het voedselaanbod voor bezoekers en personeel gericht is op vitaliteit. Het aanbod voor patiënten is gericht op een goed herstel. Alle voeding wordt vers bereid in eigen keuken en alle gerechten passen binnen de richtlijnen voor goede voeding. Ook is er extra aandacht voor eiwit-inname. Lieke Sauer van Greendish neemt het stokje over van Joni. Greendish wil duurzaam en gezond voedsel overal beschikbaar maken en helpt organisaties daarbij. Lieke blikt terug op het project ‘Gezonde voeding in de zorg en horeca’. Daarover lees je hier meer.

De gezonde borrelplank

En dan de borrelplank! Daarop verschijnen nog steeds vooral het bittergarnituur, kaas en worst, nacho’s, brood met dips, olijven en gezouten nootjes. Producten met veel energie, zout en vet. Tijd voor verandering dus: een borrelplank die rijk is aan plantaardige eiwitten, onverzadigde vetten en vezels. En vooral heel lekker!

Duurzame hap

Ook niet onbelangrijk, er is een verschil in milieu-impact tussen de vette hap en de gezonde borrelplank. Greendish berekende dat de klassieke borrelplank een CO₂-uitstoot heeft van 2,95 kg CO₂-eq per persoon. Voor de gezonde borrelplank is dit 1,03 kg CO₂-eq per persoon. Zou een professionele keuken alleen nog maar gezonde borrelplanken serveren, dan kunnen we een uitstoot besparen van 83 keer met de auto op en neer van Rotterdam naar Utrecht.

De keuken in!

Maar is die duurzame en gezonde borrelplank wel echt een lekkere vervanging van de aloude bitterbal & co? Onder begeleiding van chef Lennard wordt druk gesneden, gekneed, gebakken en gepureerd. Op het menu: krokante zoete aardappel frietjes, volkoren sticks, doperwtendip, pepitaspread, gemarineerde champignons en aubergine met selderij. Het resultaat was een heerlijke borrelplank, waar iedereen met een gerust hart nog een tweede en derde keer van pakte.

Challenge

Maar bij deze gezonde borrelplank blijft het niet. De deelnemers vertrekken met een opdracht, om de gezonde borrelplank (deels) echt toe te passen. De resultaten worden besproken tijdens de volgende bijeenkomst, in het najaar van 2022.