Screenshot van een energizer tijdens het symposium over Eén jaar Gezond010: het akkoord

Op 11 december 2019 werd Gezond010: het akkoord gepresenteerd. Exact een jaar later kwamen ruim 180 professionals tijdens het symposium ‘Een jaar Gezond010: het akkoord’ online samen om deze mijlpaal te vieren. Ze keken terug op de behaalde resultaten, maar er werd vooral gezamenlijk gebouwd aan nieuwe successen.

Ademhalen

‘Ik zou zeggen: strek nu even de benen en denk aan het advies van Patrick: haal goed adem. Tot zo!’ Met die woorden kondigt dagvoorzitter Marianne van den Anker de pauze aan van het webinar Een jaar Gezond010: het akkoord. Dat doet ze na een interessante plenaire sessie van een uur, die wordt gevolgd door break-outsessies. Met Patrick bedoelt ze Patrick van Luijk, de Gezond010-ambassadeur en eigenaar van Biocheck. Hij gaf in het plenaire gedeelte aan wat het thuiswerken en alle online sessies met ons lijf doen. ‘Ik denk dat een groot deel van de deelnemers nu met ingehouden adem naar mij zit te luisteren. Dat doen we onbewust, maar dat is niet goed voor ons lijf. Ontspannen ademhalen en bewegen. Dat is dit jaar nog veel belangrijker geworden. Gelukkig zie ik steeds meer mensen ook tijdens werktijd wandelen en bewegen Maar het kan altijd beter.’

Contrast

Het contrast met exact een jaar eerder is enorm. Op 11 december 2019 werd in Beurs-World Trade Center Gezond010: het akkoord gelanceerd. Ook daar bracht Patrick destijds de 120 aanwezigen in beweging. Hand in hand dansend op hun sokken zochten zij actief de fysieke verbinding met anderen. Niet alleen dát, maar ook het feit dat iedereen aan het einde van de ochtend gezellig tegen dicht bij elkaar ging staan voor de foto, is inmiddels ondenkbaar.

Van curatief naar preventief

COVID-19 was dan ook een belangrijk gespreksonderwerp in de terugblik op één jaar Gezond010: het akkoord. De impact van de pandemie bleek alleen al uit de kleding van Sven de Langen. De wethouder volksgezondheid, ouderen, zorg en sport verscheen voor de camera in een polo van zorginstelling Laurens. Hier springt hij één dag in de week bij om de zorg te ontlasten, iets wat in deze tijd hard nodig is. ‘Een van de weinige voordelen van COVID-19 is dat er veel meer aandacht is gekomen voor preventie,’ stelde De Langen. ‘Dit onderwerp heeft nog nooit zo hoog op de politieke agenda gestaan als nu. En dat is maar goed ook. We hebben weliswaar veel mooie resultaten behaald het afgelopen jaar. Maar nog te vaak wordt de curatieve oplossing verkozen boven de preventieve. Daarom ben ik blij dat zoveel partners bij Gezond010 zijn aangesloten. Samen kunnen we die beweging maken.’

‘Nog voldoende uitdagingen’

Vervolgens was het woord aan Carina van der Beek (Teammanager Gezondheid, Welzijn & Participatie bij de gemeente Rotterdam) om de mooie resultaten van 2020 te bespreken. Ze vertelde alle deelnemers onder meer over alle verschillende beleidsterreinen waarop Gezond010 actief is. De samenwerking met zorgverzekeraars werd aangestipt, evenals de dit jaar gerealiseerde Digideal010. Daarnaast prees zij de energie van de 90 aangesloten partners. Carina riep hen op om via de satellieten samen te (blijven) werken aan de uitdagingen in de stad. Ze sloot af met een recent voorbeeld: ‘Het Maasstad Ziekenhuis ziet op basis van data dat het merendeel van de coronapatiënten in de tweede golf jonger zijn, kampen met overgewicht en een lagere sociaaleconomische status hebben. Ze hebben daarom de samenwerking gezocht met de GGD om te kijken wat we samen kunnen doen aan preventie. Dat bevestigt dat we op de goede weg zijn, maar dat er ook nog voldoende uitdagingen zijn.’

Partnerpresentaties

Na die verhelderende opmerkingen gaven vier partners een korte presentatie over hun successen. Zo vertelde Lotte van den Bergh van de Rotterdamse Kamer voor Verenigingen over de manier waarop zij het middelengebruik onder studenten terugdringen, in samenwerking met verschillende partners. Thessa Bakker van Opzoomer Mee sprak over een “een groot saamhorigheidsgevoel” en een “explosie van liefs”, die ontstonden tijdens de coronacrisis. ‘Mensen stonden echt voor elkaar klaar. Met name voor eenzame ouderen was dat niet alleen leuk, maar vooral heel nuttig.’ Leonieke Breunis lichtte de prachtige resultaten van de rookvrije zone rondom Erasmus MC toe. En Monique Liet vertelde meer over de Proeftuin Gezond Gewicht, die in 2020 met twee locaties werd verdubbeld. ‘Rotterdam is met deze aanpak koploper in Nederland,’ meldde zij trots.

Brede blik

Na het reflecteren splitsten de aanwezigen zich op in verschillende groepen om te doen waar ze goed in zijn: doorpakken. Zo waren er break-outsessies over de onderwerpen vitale werkvloer, mentale gezondheid, rookvrij Rotterdam, eHealth en wijkpreventieketen. Van die laatste break-outsessie werd een mooie praatplaat getekend. Na afloop daarvan deelden zij de in kleine kring besproken ambities voor 2021 met de volledige groep. Het belang van de “brede blik”, die vanuit de groep wijkpreventieketen werd genoemd, werd door dagvoorzitter Marianne van den Anker overgenomen. ‘Diezelfde brede blik hebben we nodig om Gezond010 in 2021 een extra boost te geven,’ sprak ze enthousiast, waarna alle aanwezigen met gestrekte armen een symbolische, digitale keten vormden. En zo vol nieuwe energie afscheid namen van elkaar.

 

Meer weten over het Rotterdamse preventieakkoord? Op deze pagina vind je een video en kun je Gezond010: het akkoord in z’n geheel downloaden! Het symposium ‘Eén jaar Gezond010: het akkoord’ is georganiseerd om met onze partners terug te blikken op het eerste jaar en samen de ambities voor 2021 te bespreken. Ook onderdeel worden van ons netwerk? Meld je dan aan via de contactpagina.

Praatplaat over de wijkpreventieketen in Rotterdam